Støtt foreldreopprøret 2024!

Tirsdag startet forhandlingene om ny barnehagelov. Mandag overleverte aksjonsgruppen "Foreldreopprøret 2024" åtte krav til Stortinget om økt bemanning i barnehagen, for å sikre barna og de ansattes vilkår. Vi i Kardemomme støtter aksjonen og har signert opprøret, og oppfordrer alle til å gjøre det samme. Vi ser med bekymring på utviklingen hvor barn tilbringer mer tid og har lengre dager i barnehagen, uten at bemanningsnormen har økt i takt med utviklingen. Dette, samt massiv flukt fra yrket og barnehagelærerutdanningen, truer nå kvaliteten i barnehagetilbudet.

Dagens bemanningsnorm er alt for lav. Avdelingene er fullt bemannet kun mellom 9.30 og 15.00 (i noen tilfeller enda kortere), mens barna kommer tidligere og går hjem senere enn dette. I denne tidsperiden skal man også ha møtetid, planleggingstid, pauser, lage mat, vaske, rydde og ha foreldresamtaler. Det betyr at man i realiteten har altfor lav bemanning ut fra dagens norm, store deler av dagen hver eneste dag. Tar man sykefravær i betraktning blir bemanningssituasjonen enda mer sårbar. Dette er ikke forsvarlig for å gi barna et barnehagetilbud av god kvalitet, og heller ikke forsvarlig for de ansattes arbeidsvilkår. 

Sektoren er i krise, mange flykter fra yrket grunnet høy belastning, lite fleksibilitet og dårlige lønns- og pensjonsvilkår, det mangler barnehagelærere i alle kommuner og det er vanskelig å finne vikarer. Samtlige barnehagelærerutdanninger står med tomme plasser fordi færre søker seg til yrket. Yrket blir stadig mindre attraktivt, og sykefraværet i sektoren ligger langt over andre bransjer. Lav bemanning gnager på de ansatte, som slites ut av følelsen av ikke å strekke til, å henge etter og gå på akkord med det som er pedagogisk riktig og ønskelig. Vi mener at politikerene heller burde prioritere å finansiere økt bemanning og høyere lønn, enn nok engang å senke foreldrebetalingen.

I løpet av noen måneder har aksjonsgruppa som kaller seg Foreldreopprøret 2024 fått over 20.000 tilhengere. Mange av dem er foreldre som deler historier om hvordan barna deres sliter i barnehagen. Tema som går igjen, er:

  • Ansatte som er alene med 6, og opp mot 12 småbarn morgen/ettermiddag. Eller 18 store barn.
  • Barn med spesielle behov som ikke får tilstrekkelig oppfølging.
  • Barn som har gått for lenge uten å ha blitt skiftet på.
  • Barn som ikke blir møtt når de kommer, foreldre som ikke får høre hvordan dagen har vært.
  • Barn som ikke føler seg trygge i barnehagen.
  • Barnehager som ber foreldre hente tidlig grunnet sykefravær.
  • Enkelte nevner også ansatte som ikke får forhindret at barn klyper, klorer eller biter andre barn.

Vi håper at alle vil engasjere seg sammen med aksjonen og oss for å sikre barnas og de ansattes vilkår i barnehagen, og oppfordrer alle til å signere oppropet her:

Du finner oppropet her: https://www.opprop.net/barnehagebemanningen_ma_okes?fbclid=IwY2xjawEx4XlleHRuA2FlbQIxMQABHdO0m2PvHoNoSIhIxK-KNxG7yOZNqvW6YsZiqzy_0yfSU9AlqrKsnwtAlQ_aem_Vx88JMMBOi2VqibFcdU4WQ

Følg også foreldreopprøret på instagram!

Foreldreopprørets krav for en bedre barnehagehverdag

1. Bemanningsnormen må gjelde per avdeling, og innfris hele barnehagens åpningstid.

2. Bemanningsnormen må fullfinansieres.

3. Det skal alltid være minst to ansatte til stede per avdeling.

4. Det må lovfestes at barnehagen/avdelingen skal stenge for dagen dersom bemanningen ikke er tilstrekkelig.

5. Grunnbemanningen må økes. Det må være minst to ansatte per fem barn under tre år, og minst en ansatt per fem barn over tre år.

6. Pedagognormen må økes. Det må være minst en barnehagelærer per fem barn under tre år, og minst en barnehagelærer per 10 barn over tre år.

7. Lokalt foreldreutvalg (FUB) må lovfestes, og leder i FUB lokalt skal være medlem i hovedutvalget for oppvekst i kommunen.

8. Alle foreldre må ha lovfestet rett til fri minst tre dager for barnehagetilvenning.

Kilde: Foreldreopprøret

Utdrag fra fagartikkelen "Bemanning og manglende hensyn til barns beste" av Berit Bae:

"Med få ansatte til stede vil de være vanskeligere å oppfylle intensjonen i barnehageloven om at alle barn skal være sikret et godt psykososialt miljø. 

Med dagens minstenorm for bemanning har halvparten av barnehagene full bemanning kun tre timer om dagen. Det innebærer at barn og foreldre flere ganger i uken risikerer å møte kun én ansatt på jobb på begynnelsen og mot slutten av barnehagedagen. Denne ene ansatte, som kanskje ikke en gang har relevant faglig bakgrunn, må dekke behovene til en gruppe barn, samtidig som vedkommende tar imot eller sier «Ha det!» til enkeltbarn og deres foreldre. Sett fra barnas perspektiv, og med tanke på ivaretagelse av deres beste, er dette er en svært sårbar situasjon.

Dersom samfunnet vil ta på alvor det som står i Grunnloven og barnehageloven om å ta hensyn til barns beste, bør myndigheter og politikere sørge for en bedre bemanning. Barna trenger flere ansatte sammen med seg hele dagen, og flere med relevant barnehagefaglig bakgrunn. Ellers er det en risiko for at den kritiske bemanningssituasjonen vi har i dag, vil bidra til lærevansker og sosiale problemer hos barna senere i livet. Jeg håper at sentrale myndigheter og politikere erkjenner alvoret og risikoen i situasjonen, og at vi får en bemannings- og pedagognorm som er mer i samsvar med hensynet til barns beste."

Berit Bae, barnehage.no

Les hele artikkelen her:https://www.barnehage.no/bemanning-og-manglende-hensyn-til-barns-beste/242864