"Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Barnas fysiske og psykiske helse skal fremmes i barnehagen. Barnehagen skal bidra til barnas trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd og forebygge krenkelser og mobbing" (KD, 2017).
I Kardemomme har vi et pågående kompetanseutviklingsprosjekt over 4 år, med tema lek og inkludering. I 2022-2025 har vi hatt stort fokus på leken og de voksnes rolle i arbeidet med å legge til rette for lek og et inkluderende fellesskap. Vi har hatt fokus på å jobbe med å skape gode relasjoner, møte barns følelser, grensesetting og det fysiske miljøet. Les mer om hvordan vi jobber med dette i barnehagens tidligere årsplaner. I forlengelse av dette vil vi i 2025-2026 ha ekstra fokus på livsmestring. Oslo kommune har gjennom prosjekt «Økt livsmestring», utviklet et felles kompetanseløp for ansatte som jobber med barn og unge, for å forebygge ungt utenforskap og konsekvenser av barndomsbelastninger. Dette kompetanseløpet ønsker vi i Kardemomme å ta del i.
Nyere forskning viser at tidlige erfaringer har stor betydning for barns utvikling. Alle som jobber med barn kan være med å forebygge gjennom å skape gode relasjoner, og det kan kompensere for negative erfaringer i barnas liv (oslo.kommune.no).
Livsmestring kan defineres som «å utvikle ferdigheter og tilegne seg praktisk kunnskap som hjelper den enkelte til å håndtere medgang, motgang, personlige utfordringer, alvorlige hendelser, endringer og konflikter på en best mulig måte, samt å skape en trygghet og tro på egne evner til å mestre også i fremtiden».
I barnehagen handler dette i første rekke om å bidra til at barna utvikler et positivt selvbilde gjennom mestringsopplevelser. Barnehagen skal støtte barna i å mestre motgang, håndtere utfordringer og bli kjent med egne og andres følelser. I praksis handler dette om noe mer enn bare å forebygge eller unngå problemer. Det handler også om å oppleve nytelse og glede, samt fravær av negative følelser og opplevelser. Livsmestring utvikles ved at vi får mulighet til å bruke egne evner og utvikle oss, oppleve mening, autonomi og dele mål og verdier i et fellesskap. Når barndommen som leves i barnehagen er preget av livsglede og lykke vil det være et godt utgangspunkt for å oppnå livsmestring (uis.no).
I arbeidet med barns livsmestring er det viktig å fremme psykisk helse og forebygge psykiske vansker og lidelser. Livsmestring handler først og fremst om de positive kreftene i barns liv, som det å imøtekomme barnas behov for trygghet, lek og mestring, og at god barnehagekvalitet vil fremme livsmestring. Positive erfaringer sammen med nærværende voksne og andre barn fremmer trivsel og livsglede her og nå, samtidig som de bidrar til robusthet og motstandskraft som gjør barna bedre i stand til å tåle livets opp- og nedturer. Det er mange faktorer i et barns liv som bidrar til psykisk helse og livsmestring. Gode relasjoner, positive følelser, støtte til regulering av negative følelser og mestring er noen av dem.
Livsmestring handler også om å skjerme barn mot forhold man vet fratar dem ressurser, for eksempel omsorgssvikt, negative relasjoner og mobbing. Det må understrekes hvor viktig det er at barnehagen er opptatt av å avdekke og hjelpe barn som ikke har det bra, og bidra til å hindre en negativ utvikling. Barnehagen har svært store muligheter til å utgjøre en positiv forskjell for barn (Drugli og Lekhal, 2018).
Les hele mer om livsmestring og hele årsplanen her: Årsplan 2025-2026